Serie A 2022/2023
Moderator: Grupa Trzymająca Władzę
Re: Serie A 2022/2023
Teraz to można mówić, że Napoli, ale gdyby nie patrzeć na tabelę, tylko na kadrę, to jednak ciężko tak stwierdzić.
Ja tam dobrej powtórki nie widziałem i może VAR wyszedł z tego samego założenia. Lepiej tak niż gdy sędzia gwiżdże karny, bo piłka mogła musnąć włosy na ręce. Albo anulować gola jak Kessiego z United.
Ja tam dobrej powtórki nie widziałem i może VAR wyszedł z tego samego założenia. Lepiej tak niż gdy sędzia gwiżdże karny, bo piłka mogła musnąć włosy na ręce. Albo anulować gola jak Kessiego z United.
Judge not lest ye be judged yourself
W dwóch ostatnich kolejkach Milan, Inter i Roma zdobyły łącznie 1pkt w 6 meczach. Czyli to jednak cenny punkt z Salernitana 

Dopo la mia mamma ama solo Milan.
Jak dla mnie: jezeli piłka dotknęła rękę, to może na zasadzie jakiegoś muśnięcia. Na pewno nie zmieniła kierunku lotu, na pewno ręka nie została wystawiona celowo na przyjęcie piłki. Uważam, że sędzia podjął słuszną decyzje o puszczeniu gry.
Użytkownik zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów bez podania przyczyny
No i mając taka powtorke jak można uznać gola? 

1.12.1993, Milan - Porto 3-0 - wtedy się wszystko zaczęło.
A mieli taką powtórkę VAR? Przypuszczam, że wątpię.
Do tego raczej badali rękę Rabiota i tam też nie mieli dobrego ujęcia.
-
- Milanista
Mnie dziwi przepis, który mówi że "VAR nie może w określonej sytuacji zareagować". Trochę dziwne, dlaczego nie może w określonej sytuacji tylko zapytać/zasygnalizować głównemu coś w stylu "była wątpliwa sytuacja, widziałeś to?".
Akurat w tej sytuacji przepisy są po stronie sędziów, bo o ile mnie pamięć nie myli, to każda ręka w ofensywnej akcji prowadząca do gola to bramka nieuznana, więc skoro mieli tu takie prawdopodobieństwo, to trzeba było sprawdzić wszystko z tym związane.
Ta powtórka zmienia postać rzeczy.
Użytkownik zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów bez podania przyczyny
Osimhen nie zagra w niedzielę z Milanem, uraz na kadrze. No cóż, na pewno nie jest to dla nas złe info. Niech chłop się pomału spokojnie leczy, nie ma co się spieszyć 

Raspadori i Simeone też nam lubią strzelać. Mnie takie informacje nigdy nie cieszą. Nieraz bywało tak, że nasi się spinali na takie gwiazdy światowego formatu i ich skutecznie wyłączali. Nie chcę myśleć, że teraz obrona stwierdzi że nie musi się tak spinać, bo Osimhen jest wyłączony z gry.
Poza tym ja lubię grać z najmocniejszym przeciwnikiem, by nie było zbędnego gadania potem. Teraz już nawet sami kibice Milanu potrafią wszystko deprecjonować, taka chora moda teraz.
Poza tym ja lubię grać z najmocniejszym przeciwnikiem, by nie było zbędnego gadania potem. Teraz już nawet sami kibice Milanu potrafią wszystko deprecjonować, taka chora moda teraz.
Inter to dobry kuzyn. Nawet jak jutro przegramy. Mimo wszystko bedziemy liczyc w top 4. Czwarta porazka w ostatnich meczach.
Inter przegrywa 3 mecz z rzędu, 10 w sezonie a wciąż są przed nami, co gorsze są duże szanse, że po naszym meczu nadal będą. W tym sezonie walka o Top4 to jakaś masakra, wyścig ślimaków. Banał jakim jest 3 punkty ma wagę złota staje się wyjątkowo trafny.
Ciekawe czy u nich też wszystko zwala się na mercato 

Jak Juventusowi 19 kwietnia oddadzą 15 punktów to się zrobi bardzo nieciekawie dla nas w tabeli.
Juventus, Lazio, Inter, Roma, Atalanta, Milan. 6 drużyn i tylko 3 miejsca w Lidze Mistrzów. W dodatku Judasz będzie miał do tego dużą przewagę..., więc de facto zostaną tylko 2 miejsca do obsadzenia dla 5 drużyn.
Serio trzeba trzymać kciuki aby Inter, Roma i Juventus męczyły się w pucharach jak najdłużej. Źle się stało, że Lazio już odpadło.
Cały czas się obawiam czy my się przez LM nie wykrwawimy w lidze oraz ewentualna bolesna porażka z Napoli w LM nie zadziała negatywnie na morale.
Ostatecznie, patrząc pragmatycznie, bardzo się cieszę, że nie ma już nas w Pucharze Włoch.
Juventus, Lazio, Inter, Roma, Atalanta, Milan. 6 drużyn i tylko 3 miejsca w Lidze Mistrzów. W dodatku Judasz będzie miał do tego dużą przewagę..., więc de facto zostaną tylko 2 miejsca do obsadzenia dla 5 drużyn.
Serio trzeba trzymać kciuki aby Inter, Roma i Juventus męczyły się w pucharach jak najdłużej. Źle się stało, że Lazio już odpadło.
Cały czas się obawiam czy my się przez LM nie wykrwawimy w lidze oraz ewentualna bolesna porażka z Napoli w LM nie zadziała negatywnie na morale.
Ostatecznie, patrząc pragmatycznie, bardzo się cieszę, że nie ma już nas w Pucharze Włoch.
Na pewno nie zrzuca się winy na to co jest ewidentne w przypadku obu mediolańskich drużyn. Przygotowanie do sezonu było tragiczne i po mundialu to wyszło.
Anormalny sezon i nie każdy sobie z nim poradził.
Juve nas może wyprzedzić bez tych punktów. Od początku mówię, że trzeba było je liczyć i to nie powinno być nasze być albo nie być.
Ta sytuacja w tabeli to absolutna porażka Mediolanu. Zamiast grać o scudetto, jest drżenie o LM. A o zmianie w sztabie mówi się tylko w Interze póki co.
Anormalny sezon i nie każdy sobie z nim poradził.
Juve nas może wyprzedzić bez tych punktów. Od początku mówię, że trzeba było je liczyć i to nie powinno być nasze być albo nie być.
Ta sytuacja w tabeli to absolutna porażka Mediolanu. Zamiast grać o scudetto, jest drżenie o LM. A o zmianie w sztabie mówi się tylko w Interze póki co.
Dzisiaj koniecznie jest zdobycie pkt z Napoli, aby byc blisko top 4.
Może proponuję, żeby wszystko nieco wypośrodkować i żebyśmy nie przekręcali fajchy skrajnie w prawo albo w lewo. Sytuacja jaką mamy jest sumą wszystkiego. Błędy całego sztabu szkoleniowego, kontuzje i nieudane mercato/brak środków i mamy to co mamy. Przy takiej postawie sportowej i udanym mercato Napoli nie płaczę, że nie ma walki o mistrza. Zeszły sezon uważam również, że był ponad stan więc tym bardziej pretensji nie mam. Ale do całej reszty można mieć zastrzeżenia, delikatnie to ujmując.
O punktach Juventusu mam takie same zdanie. A ogólnie to na jesieni głośno mówiłem, że mają na tyle dużo jakości, że nawet jak są w kryzysie to się z niego wygrzebią i o mistrza grać nie będą ale o top 4 jak najbardziej. Nawet jak to będzie wyglądało wizualnie fatalnie.
Dla mnie porażką jest, że zamiast rywalizować o konkretne miejsce w top 4 to my w ogóle nie mamy pewności czy tam wylądujemy, mając za przeciwników zespoły co najwyżej dobre/przeciętne/nierówne. I to jest porażka, podobnie jak te zawstydzające mecze, które przegraliśmy tracąc ogrom bramek, gdzie postawa sportowa była zła.
Emocje będziemy mieli do końca. Oby z happy endem.
O punktach Juventusu mam takie same zdanie. A ogólnie to na jesieni głośno mówiłem, że mają na tyle dużo jakości, że nawet jak są w kryzysie to się z niego wygrzebią i o mistrza grać nie będą ale o top 4 jak najbardziej. Nawet jak to będzie wyglądało wizualnie fatalnie.
Dla mnie porażką jest, że zamiast rywalizować o konkretne miejsce w top 4 to my w ogóle nie mamy pewności czy tam wylądujemy, mając za przeciwników zespoły co najwyżej dobre/przeciętne/nierówne. I to jest porażka, podobnie jak te zawstydzające mecze, które przegraliśmy tracąc ogrom bramek, gdzie postawa sportowa była zła.
Emocje będziemy mieli do końca. Oby z happy endem.
Podpisuje się pod słowami plakata z pierwszego akapitu. Przyczyn jest kilka. Ja od siebie jeszcze dodam, że ubiegłym sezonie na wiosne nie gralismy w pucharach, co pozytywnie wpłynelo na formę fizyczną.
Odnośnie kryzysu fizycznego Interu. Wczoraj z Fiorentina wspołcznnik xG (oczekiwane bramki) to ponad trzy - w sieci nic.
Ze Spezią wspołczynnik ponad 4,5 - w sieci jedna sztuka. Akurat trudno winic Inzaghiego za te konkretne mecze, bo to nie jego wina, że Lukaku nie trafią na pustą bramke a Lautaro co strzeli, to nie w bramkę.
Można Inzaghiego winic za to, ze tracą gole, że nie umie poradzic sobie z defensywą, ale akurat za te dwa konkretne mecze, to ja bym go nie winił. Zwłaszcza ze Spezia, gdzie fizycznie zdominowali rywali.
Odnośnie kryzysu fizycznego Interu. Wczoraj z Fiorentina wspołcznnik xG (oczekiwane bramki) to ponad trzy - w sieci nic.
Ze Spezią wspołczynnik ponad 4,5 - w sieci jedna sztuka. Akurat trudno winic Inzaghiego za te konkretne mecze, bo to nie jego wina, że Lukaku nie trafią na pustą bramke a Lautaro co strzeli, to nie w bramkę.
Można Inzaghiego winic za to, ze tracą gole, że nie umie poradzic sobie z defensywą, ale akurat za te dwa konkretne mecze, to ja bym go nie winił. Zwłaszcza ze Spezia, gdzie fizycznie zdominowali rywali.
Problemem Inzaghiego, ze jest betonowy. Jednakze z gowna nic nie wyczarujesz. Inter slabnie z roku na rok. Maja podobny kryzys co my. Tylko kto bedzie zwyciesca pod koniec. Lazio trzyma poziom i odskakuje 4-5 pkt reszcie zespolom. Juventus moze miec cofnieta kare i zostaje jedno miejsce do top 4.
O Interze mieliśmy gadać, a nie znowu to samo o Milanie.
10 przegranych na 28, z taką kadrą... To jest mediolański dramat w tym sezonie i trenerzy nie mają absolutnie żadnego alibi. Dramatyczne przygotowanie, wybory i defensywa gorsza niż sito. Tyczy się obu klubów. O ile Pioli jeszcze się jakoś na włosku trzyma, to nie wiem czym oprócz 1/4 LM zasłużył sobie Inzaghi na dalszą pracę. Na pewno już nie ma co liczyć na pracę w przyszłym sezonie.
10 przegranych na 28, z taką kadrą... To jest mediolański dramat w tym sezonie i trenerzy nie mają absolutnie żadnego alibi. Dramatyczne przygotowanie, wybory i defensywa gorsza niż sito. Tyczy się obu klubów. O ile Pioli jeszcze się jakoś na włosku trzyma, to nie wiem czym oprócz 1/4 LM zasłużył sobie Inzaghi na dalszą pracę. Na pewno już nie ma co liczyć na pracę w przyszłym sezonie.
Co do juve to dziś z włoskich mediów słyszałem, że jednak niby bliżej utrzymania tej kary -15 a wręcz są pogłoski o Serie b. Ja jednak "nie uwierzę dopóki nie zobaczę ".
-
- Milanista
Moim zdaniem reguły, a w tym zawiera się m.in. ilość punktów jakie drużyna ma, powinny być ustalone przed sezonem i w trakcie nie powinno się w odejmowanie punktów ingerować. Ewentualna kara przed sezonem lub po zakończeniu przechodzi na następny sezon.