Transfery Milanu (cz. 29)

Piątek w Milanie! Czy ACM kupi Lewandowskiego? Pokój transferów i plotek o przeróżnej wiarygodności.

Moderator: Grupa Trzymająca Władzę

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Re: Transfery Milanu (cz. 29)

Post autor: miszcz »

Ziyech po prostu jest słabym i wypalonym piłkarzem, który kosztuje jak gwiazda. Nie byłby lepszy od naszych piłkarzy na tej pozycji. Było to wiadome przed kryzysem Chelsea.
Podobne obawy można mieć w stosunku do Zaniolo. Tutaj jednak można szukać pozytywów, że troszkę mniejsza pensja, młody i do tego Włoch.
Ale z Chelsea jest kilku piłkarzy, których warto było rozpatrywać. Jorginho (już w Arsenalu), Koulibaly, Loftus czy Pulisic.
Judge not lest ye be judged yourself
Awatar użytkownika
Renesco
Milanista z Klasą
Milanista z Klasą

Post autor: Renesco »

Powiedzmy sobie szczerze, jakikolwiek piłkarz grający dobrze i występujący w klubie z Premier League, zwłaszcza jednym z bogatszych, jest poza naszym zasięgiem. Interesując się piłkarzami z tamtej ligi, możemy co najwyżej przebierać w graczach odstawionych na boczny tor, a to zawsze jest zakład i ryzyko. Z tego właśnie powodu praktycznie nigdy nie rozważana jest inna formuła transferu niż wypożyczenie z opcją wykupu, bo taki transfer może wypalić jak Tomori, albo okazać się flopem jak Bakayoko.

Odnośnie samego Ziyecha to jest już moim zdaniem za późno na taki transfer. To już prawie 3 lata odkąd jest pod formą w piłce klubowej, ma swoje lata, ryzyko jest już niewspółmierne do tego co może zaoferować. Dla mnie ten temat przestał być aktualny wraz z końcem letniego okienka transferowego w 2021 roku.
Awatar użytkownika
b4ry
Milanista
Milanista

Post autor: b4ry »

Ciekaw jestem jak dużo zawodników się pozbędziemy tego lata. I czy na ich miejsce będziemy sprowadzać kogoś U20 w dalszym ciągu czy np, zaczniemy przesuwać kogoś z Primavery żeby limit Włochów wyrobić.
Dziś na tt gdzieś mi się rzuciła w oczy informacja, że Sportiello od lata już na 100%. 1mln ojro.
Użytkownik zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów bez podania przyczyny
Awatar użytkownika
Renesco
Milanista z Klasą
Milanista z Klasą

Mnie ciekawi, czy ustawienie z trójką w obronie nie stanie się naszym podstawowym.

Nawet jak wygrywaliśmy przed styczniem to nasza gra defensywna budziła niepokój i dopiero ostatnie zmiany spowodowały, że coś w tym temacie się zmieniło. Zdaje się, że dodatkowy obrońca zamarkował w końcu dziurę jaka powstała w naszej grze w destrukcji po odejściu Kessiego.

Wydaje mi się też, że mamy więcej zawodników, którzy w tym systemie mogliby się odnaleźć i finalnie mniej potrzeb do załatania.
zino
Milanista
Milanista

Post autor: zino »

No własnie Sportiello niby klepnięty od lata a jednocześnie ukazują się ploty o rzekomym zainteresowaniu Ochoą (my i Inter). Raczej absurdalne, jak Meksykanin dalej tak będzie bronił w Salerno to spokojnie trafi na "jedynkę" do solidnego klubu.
Co do Chelsea to na pewno latem będą do wyciągnięcia ciekawi gracze od nich, kadra nie jest z gumy mimo wszystko. Średnio śledzę ich realia ale choćby nazwisko Pulisic sie pojawiło, ciekawe, pisze się tez o Mouncie (Mountcie?).
Ktoś wyżej napisał, że od piłkarza zrabiającego 6-7mln wymaga się lepszej gry, cyferek itd. We Włoszech to na pewno, w Anglii to taka sobie pensja, nikogo nie szokuje :) Ostatnio kolega kibic Chelsea sam mi mówił "dobrze, że Mudrykowi płacimy jakieś ochłapy typu 100tys funtów tygodniówki". I tak to się żyje na tej wsi.
Dopo la mia mamma ama solo Milan.
plakat33
Milanista
Milanista

Post autor: plakat33 »

Zgadzam się w 100% z Renesco odnośnie realiów i transferów z Premiership dając za przykład Tomoriego.
zino pisze: 27 lut 2023, 12:11 Ktoś wyżej napisał, że od piłkarza zrabiającego 6-7mln wymaga się lepszej gry, cyferek itd. We Włoszech to na pewno, w Anglii to taka sobie pensja, nikogo nie szokuje :) Ostatnio kolega kibic Chelsea sam mi mówił "dobrze, że Mudrykowi płacimy jakieś ochłapy typu 100tys funtów tygodniówki". I tak to się żyje na tej wsi.
Również pełna zgoda. Taki mamy klimat, w takim a nie innym miejscu jesteśmy, trzeba się z tym pogodzić i realnie patrzeć na otaczające nas realia oraz doniesienia transferowe.
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Z tym że są kluby w Serie A, które nadal są skłonne płacić wypaleńcom spore kwoty za same nazwisko. My płacimy Origiemu 4 mln aż. Wijnaldum, Lukaku, Pogba, Vidal i inni to kolejne przykłady.
Kibice płaczą o brak transferów, że nie możemy grać Messiasem(takie pieprzenie jak to, że Napoli nie mogłoby nic wygrać z Mario Ruim jako podstawowym graczem), a jak widać lepiej na niego stawiać niż rujnować finanse na takich piłkarzy. Droga którą obrał Milan jest słuszna i od dawna jestem co do tego przekonany. Niestety nie obywa się bez błędów jak Origi, brak kupna bramkarza czy zbyt mała ilość wychowanków.
plakat33
Milanista
Milanista

Post autor: plakat33 »

Pełna zgoda. Ale w zeszłym sezonie zrobiliśmy wynik ponad stan i wszyscy chyba byliśmy zgodni, że aby podtrzymać poziom, który osiągnęliśmy i iść cały czas pomału do góry trzeba ewidentne luki uzupełniać bądź skład wzmacniać. Kto wie może z Thiawem przy grze 4 obrońcą się udało. Mamy w obwodzie Kjaera, który miał sezon życia i lepszy nie będzie tylko schodził będzie ze sceny i drewnianego Gabbię na zastępstwo się udało. Zobaczymy.

Miejmy nadzieję, że Florenzi wróci na swój poziom to obstawi nam prawą i lewą obronę na tą chwilę.

Zainwestowaliśmy w De Ketelare więc trzeba trzymać kciuki, że jednak wypali, może jak Tonali w następnym sezonie i Diaz zacznie lepiej grać.
Z Origim jest na razie pełny flop, ale i tutaj trzeba mieć nadzieję, że może się jeszcze uda.

Natomiast dla Tonalego i Bennacera zastępstwa 1:1 nie ma i jest luka po Kessim. Przydałby się ktoś jakościowy i mieć dodatkowo 2 gorszych jak Kruninc czy Pobega.

Prawe skrzydło to brak zawodnika do podstawy i kogoś pewnego na zmianę. W Saelemaekersa już nie wierzę ( może na wahadło by się nadał ), a Brazylijczyk zagrał teraz efektywnie ale umówmy się że na następny sezon to słaba opcja.

Lewe skrzydło ( zakładając że Leao ) zostanie to również potrzebny zmiennik. Bo Rebic drugi sezon ma fatalny. Jak Portugalczyk odejdzie to jesteśmy w pupie gorzej niż na prawej stronie.

Ja wierzę w rozwój klubu z określoną strategią, wizją i z trzymaniem w ryzach finansów. Poza tym nie jestem zwolennikiem transferów ala Galliani jak kasy nie było, przepłacania czy takich Ziyechów, ale wzmacniać drużynę trzeba. Skoro Atalanta, Lazio, Roma, Napoli sobie radzi to i my musimy.

A co do błędów to się zgadzam. One są i będą. Ale przy tym muszą też być koniec końców również decyzje właściwe. Taka jest piłka i w takim momencie i sytuacji jesteśmy.

Myślę, że druga połowa kwietnia da nam odpowiedź kogo i gdzie potrzebujemy oraz kogo się powinniśmy pozbyć. W lecie nie oczekuję na cuda, ale poziom trzeba podnieść, chociażby na 1-2 pozycjach.
Awatar użytkownika
bogiel
Milanista
Milanista

Post autor: bogiel »

pandoktor
Milanista
Milanista

Post autor: pandoktor »

Od początku widać było, że ma grane.
No ale chciał być w pierwszej drużynie, a my sprowadziliśmy FBT więc uznał, że nie będzie czekać. Dobry ruch. Jeszcze jeden taki sezon w lidze holenderskiej i pójdzie za duże pieniądze gdzieś wyżej.
Jak byłem mały, myślałem, że będe grał z Marco van Bastenem...
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Znowu ten Kerkez. Zrobili mu autostradę do bramki i już płacze, że czemu go oddali. Tłumaczone i wałkowane setki razy. Po co wracać do tego.

Chociaż ponoć mamy jakąś klauzulę.
pandoktor
Milanista
Milanista

Nikt nie płacze :)

O klauzuli też coś słyszałem, ale to coś w stylu, że możemy wyrównać ofertę powyżej 15m więc jakby jej nie było.

Było, minęło, natomiast jeżeli mu nie odbije, to może być poważnym graczem.
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Ja to mam nadzieję, że na LO zostaniemy jak jest. Ewentualnie kogoś na PO, kto może grać też tam. Ale w sumie jak na moje, to my jesteśmy ustawieni jeżeli chodzi o boki obrony, mając Theo, FBT, Calabrie, Florenziego czy Kalulu, i nie ma obecnie potrzeby by to zmieniać. Ani sobie zaprzątać głowy jakimś narcystycznym chłopczykiem z Holandii.
Chociaż nie zaszkodzi kupić ŚO, który może grać na lewej. Celujemy w wszechstronnych i pewnie takiego też sprowadzimy. Tak czy inaczej, przy Theo nie ma sensu wydawać kasy na kogoś, kto będzie przywiązany do ławki jak Fode.

Oj płaczą w sieci. Widziałem tego wiele od wczoraj, odkąd ten filmik ujrzał światło dzienne. Porównywania do Theo, śmiechu warte.
Awatar użytkownika
Renesco
Milanista z Klasą
Milanista z Klasą

Na lewą obronę idealnym wzmocnieniem byłby Raphael Guerreiro z Dortmundu, któremu kończy się umowa. Byłby idealny przede wszystkim dlatego, że Portugalczyk z powodzeniem gra też w środku pola, a przy zdrowym Theo wiadomo, że nie miałby wielu okazji do gry tylko na tej pozycji. Na pewno trzeba by mu zapłacić niemałą pensję, ale łapie się pod dekret, więc gra jest moim zdaniem warta świeczki. Jeśli nie on to i tak skłaniałbym się ku komuś doświadczonemu, kto z powodzeniem gra też na innych pozycjach poza lewą obroną. Odpukać Theo póki co wielu kontuzji nie łapie i nie da się utrzymać wartościowego zmiennika w formie dając mu grać pojedyncze spotkania w sezonie.
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

O to właśnie chodzi, ze nie ma sensu kupować LO, więc jeżeli w ogóle myśli o kimś na tę pozycję, to trzeba szukać kogoś kto może tam zagrać w razie potrzeby.
Tylko czy to w ogóle konieczne. Może grać tam Calabria i Florenzi. FBT nie jest też jakimś wypadkiem zarządu, tylko dokładnie wykalkulowaną opcja. Tani, prezentuje jakiś solidny poziom do przodu, z tyłu się uczy i kto wie czy niedługo nawet on nie stwierdzi, że czas uciekać bo nie ma zbyt wiele do grania.
Awatar użytkownika
Renesco
Milanista z Klasą
Milanista z Klasą

Ciekawi mnie bardziej co będzie z naszymi ofensywnymi pomocnikami.

W przypadku CDK nie zdziwi mnie szybka sprzedaż, jeśli dostaniemy ofertę pozwalającą ciąć straty (jakieś 26 mln euro po roku amortyzacji).
Brahima chętnie byśmy pewnie zostawili, ale biorąc pod uwagę problem Realu z ilością Hiszpanów w kadrze nie sądzę, żebyśmy dostali jakąkolwiek zniżkę na jego zakup.
Adli - ktokolwiek słyszał/ktokolwiek wie? Aktualnie nie ma żadnych argumentów za jego pozostawieniem w kadrze na kolejny sezon, bo Pioli nie chce na niego stawiać.

Ja bym chyba próbował ciąć straty (CDK/Adli), jeśli dostaniemy jakieś sensowne oferty (w przypadku Francuza, kwota transferu jest mniejsza, więc można go próbować jeszcze wypożyczyć), spróbował wykupić Diaza (ale nie za wszelką cenę) i odpuścił szukanie trequartisty, a wybrał bardziej graczy uniwersalnych, kreatywnych pomocników pasujących do 4-3-3.
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

CDK się już nie da obronić. Więc przy dobrej ofercie, powinni go sprzedać.
Adli w kilka minut co grał pokazywał więcej, więc liczę, że dostanie w końcu jakąś szansę w lidze. Zanim uznamy, że jego też trzeba sprzedać.
STARY TIROWIEC
Milanista
Milanista

Post autor: STARY TIROWIEC »

Wykup Diaza to chyba 22 bańki. Moim zdaniem, jak na naszą sytuację finansowo- kadrową, to ja bym był za wykupem. On zna drużynę, drużyna wie co może się po nim spodziewać. Cena odpowiednia do jakości. Alternatywa to wydanie znacznie więcej chcąc mieć lepszego zawodnika.
Awatar użytkownika
Renesco
Milanista z Klasą
Milanista z Klasą

miszcz pisze: 17 kwie 2023, 12:13Adli w kilka minut co grał pokazywał więcej, więc liczę, że dostanie w końcu jakąś szansę w lidze. Zanim uznamy, że jego też trzeba sprzedać.
Zakładając, że Pioli zostaje z nami na kolejny sezon to trzymanie w tym wypadku Adliego nie ma sensu. Pewnie się nie dowiemy z jakiego powodu Francuz nie dostał praktycznie żadnej szansy, no ale skoro mamy iść do przodu, a Adli nie gra nawet przy takiej konkurencji jak teraz to wolę nie myśleć jak musielibyśmy się osłabić, żeby Stefano dał szansę Yacinowi.

Nie oceniam - kilku takich piłkarzy widmo przewinęło się w Milanie, jak wchodził na boisko to tragedii nie widziałem, ale umówmy się, więcej minut ponad dekadę temu dostał Merkel w lidze - wyglądał obiecująco, a koniec końców nie został piłkarzem nawet na miarę zespołu dołu tabeli Serie A.
pandoktor
Milanista
Milanista

miszcz pisze: 17 kwie 2023, 12:13 CDK się już nie da obronić. Więc przy dobrej ofercie, powinni go sprzedać.
Dziś w prasie pojawiła się informacja o potencjalnej wymianie: CdK na Hojlunda. Pewnie wymysł dziennikarza, ale to mogłoby być ciekawe.
Awatar użytkownika
kamilus
Milanista
Milanista

Post autor: kamilus »

STARY TIROWIEC pisze: 17 kwie 2023, 12:21 Wykup Diaza to chyba 22 bańki.
Według niektórych plotek nie ma tam wykupu: https://twitter.com/MilanEye/status/1639248557206290432 I jeśli tak faktycznie będzie, to bym się nie zdziwił, gdyby "Królewscy" chcieli za niego przynajmniej 25-30 mln.
STARY TIROWIEC
Milanista
Milanista

Post autor: STARY TIROWIEC »

Podobno jest tak, że Milan może wykupić za 22(24?), a Real może odkupić od razu za 27(29?).
Awatar użytkownika
Renesco
Milanista z Klasą
Milanista z Klasą

Jak dla mnie to niezależnie od tego jaka z tych opcji jest prawdziwa to biorąc pod uwagę możliwość kontry naszej oferty z ich strony, jeśli będą chcieli go mieć w kolejnym sezonie to nic nie poradzimy. Pomijam oczywiście abstrakcyjne scenariusze, że dajemy Brahimowi kosmiczny kontrakt, żeby odrzucił Real, bo nie jest to ani realne, ani tym bardziej rozsądne.

Ja bym podszedł do tego inaczej - Real będzie chciał Brahima tym bardziej, jeśli odejdą od nich Ceballos i Asensio (kończą im się kontrakty), jako, że stracą Hiszpanów do rotacji. Jeśli ta dwójka odejdzie z Madrytu to chętnie przyjąłbym ich do nas. Ceballosa widziałem parę razy w tym sezonie i moim zdaniem w klubie, który na niego odważnie postawi Hiszpan może się stać topowym graczem. To typ kreatywnej mezzali do 4-3-3. Do Asensio jestem nastawiony bardziej sceptycznie (chociaż liczby w tym i poprzednim sezonie ma bardzo dobre), aczkolwiek jeśli chodzi o pozycję byłoby to bardziej logiczne zastępstwo za Diaza. Gdybyśmy odpuścili sobie szukanie trequartisty i grali systemem z trójką pomocników i napastników to miejsce w składzie byłoby dla obydwu.
Wolf
Madridista
Madridista

Post autor: Wolf »

Na chwilę obecną, poza Mariano wszyscy, którym kończą się kontrakty dostali lub zaraz dostaną propozycję przedłużenia. Ceballosa i Asensio to dotyczy również. I raczej wszyscy przedłużą (może paradoksalnie tylko przy Benzemie będzie znak zapytania bo tam ten Lyon jest cały czas w tle). Kroos to ponoć już wczoraj po meczu powiedział niemieckiej telewizji, że już podpisał. Biorąc pod uwagę, że Vini podpisał kilka miesięcy temu a do tej pory nie ma oficjalki to pewnie będzie jedno wielkie ogłoszenie na koniec sezonu.
Reasumując - Ceballos i Asensio w Realu zostaną (Asensio nawet wywalczył sobie finalnie podwyżkę), natomiast nie oznacza to braku chęci Realu względem Brahima. Z dwóch względów- po pierwsze wszyscy liczą, że tego okienka Hazard spakuje walizki w końcu i na jego miejsce będzie ktoś z trójki -Brahim/Kubo/Arribas. Kubo moim zdaniem najmniej prawdopodobny. Po drugie nawet gdyby postawiono na Arribasa to ostatnio pojawiają się plotki, że Real chciałby wykorzystać Brahima w transferze Bellinghama. Koncepcja niezła, ale mam wątpliwości czy sam Brahim na to pójdzie.
Awatar użytkownika
bogiel
Milanista
Milanista

Post autor: bogiel »

STARY TIROWIEC pisze: 17 kwie 2023, 19:26 Podobno jest tak, że Milan może wykupić za 22(24?), a Real może odkupić od razu za 27(29?).
Tak było pisane jakiś czas temu. 22 mln i 27 mln.
ODPOWIEDZ