Rafael Leao

Weah czy Ibra, Ancelotti czy Gattuso... i nie tylko! Czyli rozmowy na temat obecnych i byłych zawodników, szkoleniowców i działaczy Milanu.

Moderator: Grupa Trzymająca Władzę

Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Re: Rafael Leao

Post autor: miszcz »

Dla mnie byłoby to bardzo dziwne zobowiązywać się do płacenia już rok temu. Z tego co mówią, to też wtedy zaczęli rozmawiać o przedłużeniu, a międzyczasie zmienił się pełnomocnik. Klub zmiękł w sprawie kary dopiero jak się zmniejszyła.
Jak dla mnie to w ogóle nie powinna ona nas obchodzić. 7-8 mln to z kolei chyba już i tak więcej niż klub jest w stanie dać na pensję.

Qba69
Zobacz jeszcze raz co napisałeś :) Że tylko z Theo nie było problemów. I to jest ta nieprawda.

Ja nie wiem jak można było oczekiwać od klubu przedłużenia Donnarummy.
Judge not lest ye be judged yourself
Qba69
Milanista
Milanista

Post autor: Qba69 »

Z kluczowych zawodników tak, tylko z Theo. Moznaby podciągnąć Tomoriego. Reszta których wymieniłeś napewno nie była w chwili podpisywania nowego kontraktu "kluczowa"

Zapomniałeś się odnieść do Bennacera i braku problemów przy przedłużaniu kontraktów piłkarzy ściągniętych przez Maldiniego, bo co do Leao to raczej się zgadzamy.
"Najpiękniejsze derby w moim życiu. 1-0, gol Ibry, Materazzi w szpitalu..."
-Pippo Inzaghi
zino
Milanista
Milanista

Post autor: zino »

Męczy już mnie ten temat niestety, a jeszcze trochę potrwa... Osobiście stawiam na przedłużenie albo sprzedaż - raczej latem i wtedy niestety za sporo mniej niż ewentualnie teraz w styczniu szło by wyciągnąć, czyli za ok 50-60 jak piszecie. Jeśli sytuacja z przedłużeniem by się komplikowała a byłaby opcja sprzedaży za +100mln zimą, to niestety ale wg mnie to najrozsądniejsze. Opcji odejścia za free za 1.5roku nawet nie biorę na poważnie.
Dopo la mia mamma ama solo Milan.
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Tonali nie jest kluczowy?
Bennacer powinien podpisać za niedługo, mam nadzieję. Póki co problemów brak. Tylko z Leao.

Poza tym przepraszam, czy Krunic nie jest kluczowy?! :D

Opcja odejścia Leao za free jest do zaakceptowania tylko wtedy, jeżeli nie uda się znaleźć zastępstwa. Bo żadne 50-100 mln nic nam nie da, gdy nie będzie godnego następcy. Nie musi być ten sam poziom, ale chociaż dwóch solidnych na oba skrzydła za te pieniądze by poziom drużyny nie spadł.
100 mln to akurat można zarobić na awansie do 1/4 LM i wygrywaniu kolejnych pucharów w Italii. Chyba lepsze to niż sprzedawanie dla samego sprzedawania, jak w Romie czy Interze?
Ale to i tak opcja skrajna, oby do niej nie doszło, bo będzie dużą porażką medialną na równi z Messim, Dybalą czy odejściami bloku połowy defensywnego z Chelsea.

Według mnie opcja idealna dla klubu i piłkarza to przedłużenie i sprzedaż w 2023 lub 2024.
Przykro to mówić, ale podobnie dla Theo, jeżeli Milan i liga nie zrobią kroku naprzód. Z obecnych doniesień na przykład rysuje się pesymistyczny obraz budowy nowego stadionu.
Awatar użytkownika
Renesco
Milanista z Klasą
Milanista z Klasą

Post autor: Renesco »

miszcz pisze: 14 gru 2022, 10:18100 mln to akurat można zarobić na awansie do 1/4 LM i wygrywaniu kolejnych pucharów w Italii.
nie wiem czy akurat 100 mln euro, ale nawet zakładając, że tak to pamiętajmy - sprzedaż Leao nie oznacza, że nasze wyniki polecą na łeb na szyję. Za 1/8 LM i TOP4 wciąż otrzymamy większość z tych hipotetycznych 100 mln.

Ja mam mieszane uczucia - tylko zarząd wie jak blisko jesteśmy podpisania Leao na dłużej. Jeśli daleko to ja bym bardzo poważnie rozważył jego sprzedaż zimą. Thuram, który gra na podobnej pozycji jest podobno do wyjęcia za 10 mln euro. Wiadomo, że wolę Rafaela, ale trzeba spojrzeć na to w ten sposób, że za pół roku może być trudniej znaleźć następce i jednocześnie zostanie nam mniej zasobów do rozdysponowania po Portugalczyku.

Osobiście nie wierzę też w oferty rzędu 100 mln euro. Inne kluby nie są głupie i jeśli to nie będzie dla nich sprawa życia i śmierci to będą wolały wyczekać nasz klub.
STARY TIROWIEC
Milanista
Milanista

Post autor: STARY TIROWIEC »

Moim zdaniem gdyby chciał przedłużyć, to już by to zrobił. Jego zachowanie przypomina mi zachowanie Donnarumy i Kessiego. Wymigiwanie się od złożenia podpisu, ciągłe "za mało" i tak do zakończenia kontraktu, po czym odejście za darmo do innego klubu. Stawiam że w przypadku Portugalczyka sytuacja się powtórzy.
W tej sytuacji największą rolę odegra wola samego zawodnika (ewentualnie jego doradców). Jeśli nie chce przedłużać to najlepiej sprzedać, najpóźniej w okresie letnim i zainkasować jakieś pieniądze. Lepsze to niż oddanie go za darmo.
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

W sumie to trzeba mieć na uwadze, że łatwiej wyłowić dobrego młodego gracza na lewe skrzydło niż znaleźć w końcu tego na prawe. Więc owszem, sprzedaż może być w pewnym momencie słuszna. Nawet za 50-70 mln
Awatar użytkownika
Camill
Milanista
Milanista

Post autor: Camill »

Ponoć rozmowy na temat przedłużenia kontraktu z Leao zostały zerwane. Piłkarz i jego otoczenie żądało zmniejszenia klauzuli wykupu do 70-80 mln euro podczas gdy władze Milanu upierają się przy 150 mln.

To teraz niech mi ktoś wytłumaczy: lepiej jest teraz przedłużyć kontrakt i jednak wziąć za Leao jakąś kasę czy czekać aż za rok odejdzie za darmo?
AC Milan
...certi amori non finiscono...
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Lepiej jest nie czytać LGdS na ten moment. Zwykła szczujnia. Przed kontraktem Bennacera pisano podobnie.

Lepiej go chyba sprzedać wtedy kiedy będzie chciał odejść, czyż nie? Jak chce odejść już, to w lecie. Tylko niech się określą obie strony do tego momentu, skoro mieli tyle czasu.
pandoktor
Milanista
Milanista

Post autor: pandoktor »

Oficjalne dementi ze strony Milanu. Wreszcie!
Jak byłem mały, myślałem, że będe grał z Marco van Bastenem...
Awatar użytkownika
b4ry
Milanista
Milanista

Post autor: b4ry »

Media piszą, że osiągnięto ustne porozumienie z Leao. Ma zarabiać 5mln euro. Jednocześnie Milan ma za niego zapłacić 19mln euro kary. Od początku byłem przeciwnikiem tej spłaty. Jakoś nie wydaje mi się, że te pieniądze sprawią, iż Rafał zostanie w Milanie na kolejne 8 lat. Choćby mieli z nim podpisać kontrakt na 5 lat, to i tak jak ktoś zamacha mu hajsem przed nosem to będzie chciał odejść. Tym bardziej, że sprawę kary będzie miał już rozwiązaną.
orientuję się ktoś czy taka była do zapłaty tylko przez Leao czy Sporting miał ogólnie dostać te pieniądze, a Leao i Lille mieli się dogadac kto ile pokrywa ? Bo gdyby się okazało, że pokrywamy karę robiąc przysługę francuskiemu klubowi to już nabiera sensu. Mamy z nimi dobre stosunki. Może to być języczek u wagi w kwestii transferu np Jonathana Davida.
Wtedy też wydatek tej kary byśmy musieli traktować jak wydanie 19mln z puli transferowej
Użytkownik zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów bez podania przyczyny
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Ciężko się zorientować z tą karą, bo co chwilę media podają sprzeczne informacje. Ja już niczego nie biorę na poważnie, do czasu potwierdzenia przez kogoś poważnego.
Tylko wczoraj były trzy różne doniesienia odnośnie kontraktu czy kary Leao.
Awatar użytkownika
bogiel
Milanista
Milanista

Post autor: bogiel »

Jest jeszcze jakaś instancja odwoławcza czy Leao nie już gdzie się odwoływać?
Awatar użytkownika
Qnen
Milanista
Milanista

Post autor: Qnen »

Chyba już nie może. Wczoraj też wyciekła informacja, że to niby Lille ma zapłacić za niego karę.
pandoktor
Milanista
Milanista

Post autor: pandoktor »

Jak pisze miszcz, trudno powiedzieć, jak jest naprawdę.
Ale m.zd. zeszłoroczna decyzja nie jest prawomocna.

Tutaj też tak piszą:

https://milanreports.com/2023/04/07/lea ... lle-legal/
Jak byłem mały, myślałem, że będe grał z Marco van Bastenem...
Awatar użytkownika
b4ry
Milanista
Milanista

Post autor: b4ry »

Znowu w mediach pojawiają się informację, że Leao dogadał się z Milanem, a obie strony mają ustne porozumienie. W przedłużenie kontraktu uwierzę jak zobaczę podpis pod umową. Już był taki Kessie co to zaraz po olimpiadzie miał parafować umowę.
Załóżmy, że Leao już dogadany, że zaraz podpisuje kontrakt, ale jeszcze poczeka na decyzję sądu, jeszcze musi wcześniej jechać na urlop, jeszcze po urlopie musi podjechać do Casa Milan, ale są korki...
I nagle wybije data 1 sierpnia, kontrakt nie będzie podpisany, czasu coraz mniej... co robicie ? Wystawianie go wtedy na liste to jasny sygnał, że musimy go sprzedać, więc nie ma pozycji do targowania się o wysoką cenę. Zostawiać żeby odszedł za darmo? Też lipa. Na miejscu Paolo już bym mu dawał ultimatum. Jak tak bardzo chcesz zostać i grac to do np 10 lipca ma byc umowa podpisana.
Użytkownik zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów bez podania przyczyny
zino
Milanista
Milanista

Post autor: zino »

Pierwszy dobry news dziś, LGdS podaję,że Leao przedłużył kontrakt do 2028 za 7mln rocznie, klauzula 150mln.
Gorszy,ze jednak dziś ma nie zagrać, przynajmniej od początku.
Dopo la mia mamma ama solo Milan.
Awatar użytkownika
miszcz
Milanista
Milanista

Już od jakiegoś czasu było to wiadome. Bardzo dobrze, że udało się rozwiązać problem kary. Aczkolwiek byłbym ostrożny akurat w tej kwestii, bo już tyle było o tym newsów, a potem sprawa wracała.

Najważniejsze, że wszyscy zawodnicy sprowadzeni przez ten zarząd podpisują, zostają i odwdzięczają się klubowi. To co było jasne od zawsze, ale nie dla wszystkich. Mamy obecnie najlepszą sytuację kontraktową w lidze.
Mam tylko nadzieję, że to nie uszczupla znacząco naszego budżetu na mercato :P
Majkel
Milanista
Milanista

Post autor: Majkel »

No to Rafa przedłużył o 5 lat. Muszę przyznać, że po wszystkich przebojach ostatnich lat (Kessie i Donnarumma), nie wierzyłem w to dość długo, ale na szczęście każdy przypadek jest inny. To doskonała wiadomość przed zakończeniem sezonu.
ODPOWIEDZ